top of page

REZERVATIA DE ZIMBRI SLIVUT-HATEG

VIZITEAZĂ

   Știați că unul dintre simbolurile Țării Hațegului este zimbrul? În rezervația naturală din Pădurea Slivuț-Hațeg trăiește un grup de zimbri europeni, urmași ai celor două exemplare aduse din Polonia în urmă cu 61 de ani. Zimbrul este cel mai solid mamifer ierbivor terestru care trăiește în Europa. În ciuda aspectului amenințător, această specie este una vulnerabilă, aflându-se pe lista animalelor în pericol.

   Istoria lor este una tristă, dat fiind faptul că ultimii zimbri din lume care trăiau în sălbăticie au fost uciși de braconieri după Primul Război Mondial. În Transilvania, situația lor a fost mult mai tragică, zimbrii liberi dispărând încă din 1790. În zilele noastre, un număr destul de restrâns de indivizi trăiesc în diferite zone protejate din lume. Prima pereche de zimbri re-introduși în România a fost cea de la Hațeg. De atunci, toți puii care s-au născut în țara noastră au fost botezați cu nume care încep cu litera „R” (de la România), păstrând o veche tradiție nescrisă. O parte însemnată dintre zimbrii născuţi la Haţeg au luat drumul altor zone din România (Vânători - Neamţ, Bucşani - Dâmboviţa şi Trivale - Piteşti), unde s-au constituit rezervaţii asemănătoare. Suprafaţa împrejmuită a rezervației este de 5 ha, dintre care 1,5 ha în partea de la intrarea în rezervaţie este destinată pentru hrănire şi observare (vizitare), iar restul de 3,5 ha sunt împădurite, asigurând astfel o zonă de odihnă a zimbrilor.

   Observând aceste animale masive, ce impun frică prin înfățișarea lor, ne tulburăm la gândul forței distrugătoare a omului asupra naturii și, totodată, ne lăsăm însuflețiți de fiorul cald al speranței că umanitatea își păstrează încă puterea vindecătoare și compasiunea pentru celelalte ființe vii.

   Ajungem la această rezervație direct din DN 66 dacă, venind dinspre Deva, urcăm dealul Hațegului și virăm la dreapta pe drumul făcut prin pădure tocmai pentru aceasta. Nu avem cum să ratăm intersecția, ea fiind foarte bine semnalizată prin panoul mare de deasupra drumului care ne spune că am intrat în rezervație.

PROGRAM DE VIZITARE:

Luni – Duminică: 08:00 – 18:00

Preț bilet:

7 lei – adulti

5 lei – elevi, studenti

 ADRESA:

DJ660, Hațeg 335500, Județul Hunedoara

CONTACT:

+40 254 770 273, +40 765 300 781,  contact@hateg-turism.ro

DSC_8211
SEB_2014
SEB_1905
SEB_1888
SEB_1985
bottom of page