
VIZITEAZĂ DEVA

VIZITEAZĂ

Deva, reședința județului Hunedoara, reprezintă un punct de atracție pentru turiștii interesați de istorie și nu numai.
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva
Și Deva are castelul ei. Și încă ce castel! Palatul Magna Curia sau Castelul Bethlen, aflat în imediata apropiere a parcului orășenesc de la poalele Cetății, adăpostește, încă din 1938, colecțiile valoroase ale Muzeului Civilizației Dacice și Romane.
Clădirea muzeului este un monument istoric de patrimoniu, ce datează din perioada Renașterii. În anul 1608, principele Gabriel Bathory va dărui Magna Curia lui Gabriel Bethlen, pe atunci comite al Hunedoarei, ajuns mai apoi în fruntea principatului Transilvaniei. În secolele XVII-XVIII edificiul a trecut prin ample procese de reconstrucție, devenind o adevărat giuvaier arhitectural ce îmbină elemente baroce și rococo.
La interior, muzeul păstrează expoziții permanente și temporare de arheologie, istorie naturală, numismatică, piese de istorie medievală și contemporană, colecții de artă și efemeride. Tezaurul impresionant expus în sălile destinate vizitării este o sursă generoasă de ingrediente capabile să stăvilească pofta de cunoaștere a oricărui împătimit de istorie și cultură.
Se spune că Magna Curia a fost stăpânit și de contesa Maria Széchy, o văduvă tânără, de o frumusețe răpitoare, a cărei poveste concurează cu însăși strălucirea castelului. Datorită înfățișării și a curajului de a sfida canoanele vremii, Maria a rămas cunoscută sub numele de Venus de Murany. Legenda ne vorbește despre o femeie plină de viață, rebelă, care îmbrăca veșminte bărbătești, călărea și umbla înarmată cu două pistoale. Printr-un curaj nebun, ea a condus contraofensiva cavalerilor cetății împotriva celor 200 de călăreți care au atacat domeniul din porunca celui de-al doilea soț al său, posesivul Kun Istvan, nobil de Satu Mare.
Adresa:
Bd. 1 Decembrie nr 39, loc. Deva, jud. Hunedoara
Contact:
+40 254 216 750, +40 371 358 095,
Program de vară:
Marți - Duminică: 10:00 - 18:00
Casa de bilete se închide la ora 17:30
Program de iarnă:
Marți - Duminică: 09:00 - 17:00
Casa de bilete se închide la ora 16:30
Muzeul este închis în fiecare Luni
Tarife vizitare:
4,00 lei - elevi, studenţi, pensionari şi persoane adulte cu handicap mediu şi uşor
20,00 lei - adulţi
Gratuit - copilul cu handicap precum şi persoana care îl însoţeşte
Gratuit - adultul cu handicap grav sau accentuat, precum şi persoana care îl însoţeşte

Cetatea Devei
Înălțată deasupra orașului, chiar pe vârful unui fost con vulcanic, priveliștea impunătoare a Cetății are un efect de atracție irezistibilă pentru toți cei ce ajung prin aceste părți.
Asemeni unui străjer credincios, de mai bine de 750 de ani bătrâna Cetatea a Devei continuă să vegheze neobosit asupra vieții orașului de la poalele sale. Martoră tăcută a unei istorii tumultoase, Cetatea Devei ascunde multe legende între zidurile sale. Una dintre ele ne povestește despre Clement, sau Kelemen, versiunea maghiară a Meșterului Manole, care a reușit zidirea Cetății doar în urma sacrificiului suprem al soției sale.
Dacă ar fi să întrebăm orice turist abia sosit în zonă, care este primul loc pe care și-ar dori să îl viziteze aici, invariabil, răspunsul ar fi: Cetatea Devei. Alegerea are legătură, desigur, cu aspectul său misterios, dar și cu faptul că acesta este locul care oferă cea mai cuprinzătoare panoramă asupra împrejurimilor, deschizând un orizont larg, spre Munții Retezat și Parâng la sud, Munții Poiana Ruscă la vest și Apuseni la nord. Accesul spre porțile Cetății se poate face pe jos, într-o plimbare pe aleile umbroase ce urcă din Parcul Cetății, sau cu telecabina, devenită, încă de la inaugurare, o atracție pentru turiști și localnici deopotrivă, datorită traseului spectaculos, cu o lungime totală de 278 metri și o diferență de nivel de 158 metri.
Contact:
tel. +40 254 220 288
Adresă:
Dealul Cetății, orașul Deva, județul Hunedoara.
.jpg)
