top of page

SARMIZEGETUSA ULPIA TRAIANA 

VIZITEAZĂ

    Nu este nevoie să călătorești tocmai până la Roma ca să cunoști măreția unuia dintre cele mai mari și puternice imperii ale lumii antice. După cucerirea Daciei, romanii și-au stabilit capitala provinciei în partea de vest a actualei Țării a Hațegului, aproape de granița Transilvaniei cu Banatul. Vestigiile înfloritoarei colonii romane Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa pot fi văzute azi în cadrul complexului de monumente arheologice din localitatea hunedoreană Sarmizegetusa.

   Încă de la fondare, Sarmizegetusei i s-a acordat statutul de colonie, ulterior primind o serie de privilegii suplimentare, râvnite de toate comunitățile urbane din provinciile romane. Metropola însuma o suprafață totală de aproximativ 100 de ha, pe care locuia o populație formată din 20-30.000 de oameni. Zona exterioară a sitului arheologic dezvăluie urmele unei vieți vibrante ce însuflețea urbea.

În imediata apropiere a sitului poți vizita și colecția de interior a Muzeului de Arheologie Sarmizegetusa, pentru o întregire a viziunii pe care ți-ai format-o despre lumea stăpânită de romani. 

 

Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa Ulpia Traiana

 

   Situat în imediata apropiere a sitului vechii colonii romane Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Muzeul de Arheologie oferă o colecție de artefacte și reconstituiri istorice ce îți vor oferi o viziune completă asupra lumii stăpânite de romani, de acum aproape 2.000 de ani. Într-una dintre sălile muzeului vei fi martorul începuturilor Sarmizegetusei, cunoscându-i pe primii romani care s-au stabilit aici: soldații Legiunii a III-a Flavia Felix. Urmează apoi spații dedicate educației romane, tehnologiei, ceramicii, agriculturii și statuilor imperiale.

   Folosind tehnici de arheologie experimentală, printr-o machetă realizată la scară, muzeul propune vizitatorilor săi o variantă de reconstituire a amfiteatrului descoperit în incinta sitului Sarmizegetusa Ulpia Traiana, din care s-a mai păstrat doar nivelul cel mai de jos al zidurilor.

PROGRAM DE VIZITARE:

 - Zilnic 9:00 – 17:00 pentru Muzeul de Arheologie

 - Program extins de vară pentru situl arheologic : 9:00 – 20:00

Preț bilet: 
10 lei – adulți 

4 lei – elevi, studenți, pensionari și persoane adulte cu handicap mediu și  ușor

 ADRESA:

DN68, Sarmizegetusa 337415, Județul Hunedoara

Tel: +40 0728 025 694

Email: muzeucdr.deva@gmail.com

www.sarmizegetusa.mcdr.ro

bottom of page