BUCATE TRADIȚIONALE

SAVUREAZĂ
produs in hunedoara

Bunătăți Casa Maria

Rovinar Tatiana

   De unde numele o sa ma intrebati? Ei bine, de la bunica...ea fiind cel mai bun critic al nostru si piesa cea mai importanta din atelier (degustatorul nostru)...Si pentru ca implicarea ei este una atat de mare si importanta, cum altfel sa o rasplatim decat asa. Retele, nu as zice ca sunt secrete, dar nici nu avem permisiunea bunicii sa le dezvaluim, caietul ei, este pus sub lacat, insa, chiar daca o sa mai gasiti pe internet produse asemanatoare, ingredientele sunt tot ce conteaza, iar in cazul nostru, ele sunt unele deosebite si cu grija alese de bunica.
   Acestea fiind zise, acum va invit sa le comandati, sa le gustati, sa folositi si sa va minunati de bunatatile noastre alese.

Laşcă de la buna Romaniţa

Rotariu Georgeta

 

 Ce gust bun avea copilăria petrecută în bucătăria bunicii! Ce răsfăț de arome ne întindeau pe masă mâinile ei de aur! Pentru a gusta iar din deliciul meselor de altădată, încearcă Lașca de la buna Romanița, tăiețeii de casă pregătiți după o rețetă transmisă din generație în generație de gospodinele din satele hunedorene. Chiar dacă numele este diferit, în funcție de zona din care provin („lașcă” pe Valea Mureșului, „locșe” în Ținutul Pădurenilor și „lășcuțe” în Țara Moților), tăiețeii sunt nelipsiți de la mesele din zilele de sărbătoare, supa de lășcă făcând parte din meniul tradițional al evenimentelor de familie. Lașca de la buna Romanița este un produs tradițional atestat, înscris în Registrul Național al Produselor Tradiționale, obținut din făină și ouă provenite din gospodăria proprie a producătorului, dna. Rotariu Georgeta din Șoimuș.

   Datorită respectării rețetei originale din cartea de bucate de la 1899, lăsată moștenire familiei de buna Romanița, lașca are un gust inconfundabil și o consitență plăcută, păstrându-și forma la fierbere, fără să se lipească. Ingredientele naturale 100% și procedeul de pregătire, așează lașca în rândul bunătăților autentice din Hunedoara.

www.facebook.com/DelabunaRomanita

Adresă: Sat Șoimuș, nr.16A, Com. Șoimuș, Jud. Hunedoara

Contact: +40 722 263 122, rotariu.gheorghe@yahoo.ro

Plăcinte Pădurenești

Ciuculescu Mărioara

 

   Cum oricărui călător îi șade cel mai bine cu drumul, la fel și farfuria oricărui gurmand e aranjată mai cu dichis dacă e umplută de o plăcintă rotunjoară și bine rumenită. Plăcinta pădurenească e așezată la loc de frunte în bucătăria tradițională a pădurenilor din Munții Poiana Ruscă. Originea rețetei după care se gătesc aceste delicii nu se cunoaște cu precizie, dar bătrânii locului spun că plăcintele pădurenești s-ar înrudi cu preparate din hrana dacilor străvechi. Cert este că, în satele din Pădurenime, orice gospodină a învățat secretul gustului plin și aromat al plăcintei de la o bunică sau străbunică din familie. Rețeta e păstrată cu sfințenie și fiecare pădureancă ascunde câte un truc de pregătire, numai de ea știut, ce adaugă plăcintei un gust aparte. Plăcintă pădurenească autentică, umplută cu scrob de brânză și mărar, poți mânca chiar în centrul Devei, la micuța plăcintărie a doamnei Ciuculescu Mărioara, pădureancă de-a noastră. Pe tanti Mimi o cunoaște multă lume căci puțini sunt cei ce rezistă savuroaselor sale plăcinte. La ea vei mai putea gusta și plăcintă cu varză, cu cartofi, cu dulceață, cu măr, cu ceapă, cu carne sau ciuperci.

www.facebook.com/placinte.padurenesti

Adresă: Deva, B-dul 1 Decembrie , nr.14, cam.1, jud. Hunedoara

Contact: +40724835035, ady_sd23@yahoo.com

1 / 1

Please reload