top of page

UNESCO Hunedoara – o lume întreagă într-un singur județ

Actualizată în: 24 apr. 2020

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization), una dintre cele mai mari organizații ale lumii, numără printre principalele sale misiuni și protejarea locurilor și monumentelor din patrimoniul mondial, a căror conservare și salvare sunt considerate foarte importante pentru întreaga umanitate.
În lista a nu mai puțin de 4 dintre cele 7 programe de protejare a bunurilor materiale și imateriale UNESCO se află obiective, monumente, rezervații și personalități din județul Hunedoara:


  • Complexul Cetăților Dacice din Munții Orăștiei, inclus pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din anul 1999  • Parcul Național Retezat, inclus în anul 1979 pe Lista Rezervațiilor Biosferei din cadrul Programului UNESCO Omul și Biosfera, sub denumirea de Rezervația Biosferei Retezat.  • Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, singurul din România inclus în Rețeaua Globală a Geoparcurilor UNESCO încă din 2015  • Artistul popular Pera Bulz și profesorul-meșter în arte populare Mircea Lac, păstrători și transmițători ai elementelor de valoare culturală, menționați pe lista Tezaurelor Umane Vii, o inițiativă UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial.


Iată de ce Hunedoara trebuie să se afle pe lista scurtă de călătorii a oricărui român. Alături de celelalte monumente valoroase ale României, remarcabilul patrimoniu istoric, cultural și natural al județului Hunedoara trebuie să se bucure de aprecierea și recunoașterea noastră, a tuturor.

143 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page