top of page

PARCUL NATIONAL RETEZAT

VIZITEAZĂ

   Pentru spirite cu adevărat libere și pentru cei iremediabil îndrăgostiți de natură, există Parcul Național Retezat!

Pe o suprafață de aproape 39.000 ha, în cel mai spectaculos masiv al lanțului carpatic, se întinde primul parc natural creat în Romania și unul dintre cele mai vechi din Europa de Est – Parcul Național Retezat. Recunoscută ca Rezervație a Biosferei și inclusă în prestigioasa listă a patrimoniului mondial UNESCO, această „grădină a Edenului” adăpostește peste o treime din flora și lacurile glaciare de pe cuprinsul țării noastre, Bucura fiind cel mai întins, iar Zănoaga cel mai adânc lac glaciar din România.

   Vârfurile înalte de peste 2000 de metri, pădurile dese, cascadele neîmblânzite și peisajele sălbatice ce deschid largi orizonturi peste văile și ochii albaștri ai apelor, toate creează un decor fabulos pentru fotografiat, pentru că în orice parte îndrepți obiectivul aparatului, vei obține o veritabilă operă de artă. Parcul Național Retezat oferă posibilități nelimitate de explorare, de la plimbări și trekking până la alpinism și schi.

   Despre Vârful Retezat știm că se înalță la 2482 de metri, fiind vizibil de la mare distanță, dacă privești atât dinspre nord cât și dinspre sud. Dar ce are deosebit acest vârf, de a dat chiar el numele întregii grupe muntoase din care face parte? Nu e nici cel mai înalt, este la fel de frumos ca frații lui, iar stelele lucesc la fel de tare și deasupra sa. Ei bine, acesta atrage atenția cu aspectul său neobișnuit, de piramidă cu vârf plat, ce a născut o serie de povești și legende în jurul său. Se spune că, demult, în timpuri despre care se vorbește cu „a fost odată ca niciodată”, pe aceste meleaguri de munte trăiau uriași. Unul dintre ei, mai tânăr și mai zbuciumat, cobora din când în când în satele de la poalele munților și fura câte o vacă, spre nenorocirea sătenilor. Mulți tineri au încercat să îl potolească, dar și-au găsit sfârșitul în lupta cu el. Asta până într-o zi, când un fecior, mai zdravăn și mai isteț, l-a doborât la pământ și i-a retezat capul dintr-o lovitură. Atunci, căpcăunul s-a prefăcut pe loc într-o stâncă fără vârf, iar mâna i-a devenit un șuvoi de apă. Iată, așadar, cum această legendă a uriașului fără căpățână a dat numele Vârfului Retezat, dar se asociază și cu Lacul Bucura, ce s-ar fi format din podul palmei lui, degetele sale preschimbându-se în Lacurile Slăvei, Lia, Ana, Viorica și Zănoaga.

   Orice turist echipat pentru o drumeție pe munte poate ajunge cu ușurință la cei 2040 m, în Căldarea Bucurei, unde se află Lacul Bucura. Traseul pornește din Poiana Pelegii, este marcat și are o durată medie de 1,5 h la dus. Ajuns sus, plămânii ți se vor umple cu cel mai curat aer, inima ți se va inunda de cea mai pură bucurie, iar ochii îți vor scânteia cu cea mai sinceră uimire. În față vei avea cel mai frumos tablou de munte: un albastru infinit, așternut între stâncile aspre ale vârfurilor Sântămăria, Judele, Bucura I, Bucura II și Custura Bucurei.

În Parc vei descoperi multe cascade ce te vor fascina și te vor opri din drumul tău pentru câteva momente de contemplare. Una dintre cele mai cunoscute este Cascada Lolaia, cu o înălțime de aproximativ 13 metri, fiind ramnificată în două căderi de apă cu aspect de cosițe albe, despletite, ce te duc cu gândul la legenda frumoasei ciobănițe Lolaia.

   Punctele de acces în Parcul Național Retezat sunt: Râu de Mori-Baraj Gura Apei, Baraj Gura Apei-Poiana Pelegii, Râu de Mori-Râușor, Nucșoara-Cârnic, Cârnic-Pietrele, Hobița-Stâna de Râu, Câmpu lui Neag-Cabana Buta.

   Bucură-te de toate câte ți se aștern în fața ochilor pe acest tărâm, prețuind dărnicia muntelui și respectându-i legile scrise și nescrise. Ca în orice altă rezervație protejată, și în Parcul Național Retezat este interzisă ruperea plantelor și aruncarea necorespunzătoare a gunoaielor.

 ADRESA:

Nucsoara, nr. 284, com. Salasu de Sus, Județul Hunedoara

Tel: 0354 815399

Email: office@retezat.ro

www.retezat.ro

bottom of page