
PESTERA BOLII


VIZITEAZĂ
Numele peşterii provine de la familia Bolia, ce apare pentru prima dată menționată în anul 1404 într-un act de donaţie al regelui Sigismund. Documentul arăta că voievodul Bolia din Zarand primea pământuri şi păduri în zonă. Este una dintre puținele peșteri din țară, unde se poate observa străpungerea obstacolului calcaros de către o apă curgătoare, putând fi parcursă fără dificultate de orice turist de la intrare și până la ieșire.
Varietatea formelor și broderiilor sculptate de apă pe pereții din calcar, născută parcă din talentul unui mare meșter pietrar, dă un farmec deosebit plimbării subterane.
Mărgelele şi vasele de lut descoperite accidental sau în urma cercetărilor autorizate, precum și uneltele din piatră şi os aparţinând diferitelor epoci, începând din paleolitic, susţin faptul că ținutul și peștera au fost locuite de oamenii timpurilor preistorice, dimensiunile uriașe ale peșterii putând adăposti un trib întreg. Obiectele de lut provin din lutul de la Baru şi indică faptul că locuitorii acestei peşteri sunt originari din Țara Haţegului, poate de la peştera Cioclovina de lângă Pui.
De-a lungul timpului, peştera a oferit un excelent adăpost pentru mărfurile aduse de negustorii porniţi de la Marea Egee şi Siria şi desfăcute apoi spre Apulum şi Potaissa, unde era cantonată Legiunea a XIII-a Gemina, respectiv Legiunea a V-a Macedonica. Apropierea de bazinul Petroşani, bogat, paşnic şi ferit de orice primejdii, a determinat în decursul sutelor de ani migrarea aşezării omeneşti din peşteră către acest bazin, întinzându-se apoi până spre gura Defileului Jiului.
Astăzi, Peștera Bolii, a cărei intrare se află la câteva sute de metri pe un drumeag ce se desprinde pe stânga din DN 66, imediat ce cobori dealul Cetății Băniței, se încadrează perfect într-un peisaj mirific care acoperă cu succes „rănile” făcute de mineritul local. Urmând un traseu bine îngrijit, descoperim că peștera își primește cu drag vizitatorii într-o sală spectaculoasă, cu o acustică extraordinară, bine iluminată, care găzduiește o sumedenie de evenimente culturale, concertele fanfarei din Petroșani fiind memorabile.
PROGRAM DE VIZITARE:
ORAR DE VARĂ
Perioada 01.06-15.09
Luni-Duminică: 09:00 – 18:00
ORAR DE IARNĂ
Perioada 16.09-31.05
Sambată -Duminică: 09:30 – 16:00
Tarif de vizitare:
– Adulţi – 10,00 lei
– Pensionari și studenți – 5 lei
– Copii – 2,5 lei
Pentru grupuri se poate organiza vizitarea peşterii contactându-se administratorii, cu minim 24 de ore înainte, la numerele de telefon 0722559980;
![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|
![]() | ![]() |