
PELERINAJ ÎN HUNEDOARA

VIZITEAZĂ

Din punct de vedere religios, județul Hunedoara reprezintă o destinație care se bucură de mulți vizitatori. Unul dintre cele mai cunoscute locuri de pelerinaj pentru credincioșii din toată țara este, fără îndoială, Mănăstirea Prislop. Un alt obiectiv de interes pentru cei care caută această formă de turism, dar nu numai, este și Mănăstirea Crișan din Țara Zarandului.
Mănăstirea Prislop
Adăpostit de culmile frumos împădurite a colinelor ce îl înconjoară, Ansamblul Monahal Prislop constituie un important loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși. Încărcătura spirituală deosebită a acestui loc gravitează în jurul Sfântului Părinte Arsenie Boca, la al cărui mormânt vin să se roage credincioși din toate colțurile țării.
Biserica mănăstirii este un monument istoric ce datează de la sfârșitul sec. al XIV-lea, fiind o construcție din piatră, cu arhitectură specifică celor din Țara Românească. Primul ctitor al lăcașului de cult este considerat Sfântul Nicodim de la Tismana, care, între anii 1404-1405, a caligrafiat aici cel dintâi Tetravanghel slavon datat, expus azi la Muzeul Național de Artă a României.
Cu toată forfota mută a mulțimii ce vine aici atrasă de sfințenia locului, Mănăstirea Prislop rămâne un loc potrivit pentru reculegere, meditare și redescoperire a relației personale cu divinitatea. La câțiva pași de mormântul părintelui, săpată într-o stâncă rece și abruptă, se află chilia Sfântului Cuvios Ioan de la Prislop. Aceasta este deschisă pentru vizitare, la ea ajungându-se printr-o plimbare prin pădure, ultima parte a traseului coborând abrupt pe o potecă împrejmuită de balustrade. Traseul până la chilie nu este recomandat pe vreme rea sau persoanelor fără o condiție fizică care să permită parcurgerea în siguranță.

Mănăstirea Crișan
Construită în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, începutul secolului al XVII-lea, Mănăstirea din satul Vaca (actualul Crișan) are o istorie plină de încercări, trecând prin mai multe faze, de la distrugere, incendieri, frământări religioase și până la reconstruire.
Ansamblul mănăstiresc ce poate fi vizitat azi în satul Crișan a fost ridicat în anul 1992, pe locul vechii mănăstiri, reluând astfel viața monahală din acest loc, după o întrerupere de mai bine de două secole. Biserica mănăstirii poartă hramul Nașterii Maicii Domnului, iar altarul de vară pe cel al Izvorului Tămăduirii. Arhitectura mănăstirii se caracterizează printr-o elegantă simplitate, impresionând prin aspectul său curat, desăvârșit de frumusețea dealurilor împădurite ce o flanchează dinspre nord.

