top of page

STATIUNEA PARANG

VIZITEAZĂ

  Munții Parâng, vestiți și pentru că „găzduiesc” cel mai înalt pisc din județ, Vf. Parângul Mare – 2.519 m, sunt menționați încă din Antichitate. Eschil, iar mai apoi Herodot povestesc, într-o legendă, despre Muntele Parangos, unde Prometeu a fost pedepsit să stea 3.000 de ani în ținutul de piatră de către zeul Jupiter.

  Munții Parâng ocupă o suprafață de 1.100 kmp, învecinându-se la nord cu Munții Șureanu, la nord-vest cu Munții Retezat, la est cu Munții Căpățânii, iar la vest sunt despărțiți de Munții Vâlcan prin Defileul Jiului. Se remarcă prin piscurile de o rară frumusețe: vârful Parângul Mare (2.519 m – al patrulea vârf ca înălțime din România), vârful Cârja (2.405 m), vârful Parângul Mic (2.074 m) și vârfurile Mija, Stoienița și Mohorul. De asemenea, Munții Parâng adăpostesc 22 lacuri glaciare printre care amintim Roșiile, Gâlcescu, Mija, Lacul Verde.

Stațiunea Petroșani - Parâng este situată pe versantul nordic al Munților Parâng (sud-estul județului Hunedoara), la o distanță de 15 km de orașul Petroșani și aproximativ 100 km de municipiul Deva. Complexul este vizitat de turiști pe tot parcursul anului. În perioada de iarnă, în   Munții Parâng se practică, evident, schiul, dar și alte sporturi de iarnă – sanie, snowboard, precum și plimbări cu snowmobilul și ATV-ul. În stațiune mai funcționează și o școală de zbor cu parapanta, pantele abrupte și curenții ascensionali de aer, fac din stațiune un loc ideal de a-l face invidios pe Icar.

DSC_4064
DSC_4022
DSC_9816
DSC_4075
bottom of page