top of page

PANTEONUL MOTILOR DE LA TEBEA

VIZITEAZĂ

  Pe drumul de la Brad la Baia de Criș, la câțiva kilometri de la ieșirea din municipiul Brad, lăsând în dreapta drumul ce duce la Ribița, nu ai cum să ratezi drapelele tricolore puse pe o semeață biserică ortodoxă. Celebrul loc de pelerinaj pentru toți cei ce simt românește, străveche vatră de pământ românesc, Țebea adăpostește în cimitirul său rămășițele celor mai importanți eroi ai revoluției române din Transilvania, din anii 1848 – 1849, în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simion Groza. Lor li s-au adăugat, peste timp, luptătorii pentru drepturile națiunii române, Sigismund Borlea și Teodor Pop, precum și importanți dascăli între care amintim pe dr. Pavel Oprișa și George E. Camber.

  În partea stângă a intrării în cimitir se află mormintele a 75 de eroi, ofițeri, subofițeri și soldați de peste Carpați, căzuți pentru dezrobirea Ardealului.

  Cu ocazia festivităților din 1924, consacrate Centenarului nașterii lui Avram Iancu, au plantat goruni Regele Ferdinand, Regina Maria și Generalul Henri Mathias Berthelot.

  Monumentele comemorative din Țebea întăresc convingerea vizitatorului că nu numai sanctuarul de la Țebea, ci întreg Zarandul constituie un Panteon al neamului românesc.

 ADRESA:

DN76, sat Țebea, 337013, comuna Baia de Criș,

Județul Hunedoara

Tel: +40 254 216 750

Email: muzeucdr.deva@gmail.com

www.tebea.mcdr.ro

tebea 2006 (129)
_DSC8957
_DSC8951
_DSC8936
_DSC8943
bottom of page