top of page

MUZEUL MINERAL TODA

DSC_4470.jpg
VIZITEAZĂ

   Petru Toda nu este un simplu colecţionar de minerale: este cu adevărat pasionat de pietrele frumoase ale pământului, aşa că şi-a dedicat viaţa acestor minunăţii cuprinse într-un uimitor muzeu pe care l-a amenajat singur în localitatea Crișcior. Omul a reuşit să ordoneze aici o parte din ceea ce a strâns în peste 40 de ani de căutări. A adunat mai bine de 800 de piese excepţionale în colecţia sa, dar nu are expuse nici măcar jumătate dintre ele. La o simplă plimbare printre minunăţiile de roci, simţurile descoperă o lume aparte: culori, ţesături rotunde, ovale sau ascuţite prinse în arhitectura divină. Totul a fost ascuns între nişte pereţi sumbri de piatră şi a fost nevoie de ochiul unui pasionat şi abilităţile unui expert pentru ca roca să se dezvăluie lumii.

 

   Toda a reuşit să aducă în ţară şi o bucată de rocă cu aur de la Roşia Montană şi a recuperat-o dintr-un târg de la Munchen. Are şi câteva unelte vechi, de lemn, folosite de vechii aurari la căutarea preţiosului metal în albiile râurilor. Cu experienţa sa şi abilităţile deprinse în zeci de ani de muncă, omul reuşeşte să dea înţeles mineralelor pe care le transformă în mici bijuterii: bumbi, cercei, medalioane sau chiar ceasuri unicat. Vizitand muzeul veţi pleca nu doar cu amintiri frumoase, ci puteţi alege între mici piese de agat, aventurin, calcedonie albastră, jasp, malahit, ametist, carneol, onix. 

PROGRAM DE VIZITARE: zilnic 9-17

INTRAREA LIBERĂ ( În timpul turului, un membru al familiei Toda vă oferă informații importante despre piesele afișate în fiecare cameră

 ADRESA:

Criscior, Calea Zarandului, nr. 30 Hunedoara, Romania
Telefon: 0726 551577

www.facebook.com/Muzeul-Mineral-Toda

DSC_4491
DSC_4478
DSC_4438
DSC_4460
DSC_4477
bottom of page