top of page

MUZEE ȘI MONUMENTE

VIZITEAZĂ
muzeul civilizatiei dacice si romane deva

Expoziția Zestrea Apusenilor

Expoziția de artă populară de la Vața de Jos are ca scop promovarea zonei din punct de vedere turistic și etnografic, precum și creșterea numărului de vizitatori interesați să descopere istoria, tradițiile, bogăția culturală și frumusețea Munților Apuseni și a Țării Zarandului.

Muzeul Mineral Toda

Petru Toda nu este un simplu colecţionar de minerale: este cu adevărat pasionat de pietrele frumoase ale pământului, aşa că şi-a dedicat viaţa acestor minunăţii cuprinse într-un uimitor muzeu pe care l-a amenajat singur în localitatea Crișcior. Omul a reuşit să ordoneze aici o parte din ceea ce a strâns în peste 40 de ani de căutări

Muzeul Trenuletelor Valentin Banciu

Amenajat într-un spațiu din apropierea centrului vechi al orașului Hunedoara, muzeul privat a fost înființat în amintirea fostului pilot de automobilism hunedorean, Valentin Banciu, care a participat la peste o sută de raliuri automobilistice, câștigând o mulțime de trofee, inclusiv cel de campion național.

Muzeul Aurului din Brad

Una dintre atracțiile deosebite ale municipiului Brad, situate pe apele repezi ale Crișului Alb, este renumitul Muzeu al Aurului. Extracția și prelucrarea aurului se bucură de o bogată istorie ce coboară până în vremea dacilor. Această istorie se poate urmări parcurgând sălile muzeului și admirând bogata colecție mineralogică, cea mai mare colecție de piese din aur nativ din România.

Muzeul Mineritului Petroșani

Muzeul minerilor a fost deschis între anii 1961-1962, la Petroşani, ca un omagiu adus muncii acestora. Aici sunt expuse imagini din zona Văii Jiului, unelte de lucru foarte vechi, folosite încă de la începuturile industriei miniere, dar și o serie de eşantioane fosiliere şi fotografii de epocă. De asemenea, în sălile muzeului se află și exponate referitoare la concesionarea perimetrelor miniere și salarizarea la finele secolului al XIX-lea, toate acestea oferind o imagine asupra stării materiale a celor ce roboteau în bezna de sub pământ.

Panteonul Moților

Pe drumul de la Brad spre Vața, privirea este atrasă de biserica cu tricolor de la Țebea care străjuiește Panteonul Moților, loc încărcat de istorie și bogat în semnificații pentru fiecare român. Aici, lângă Gorunul lui Horia, își dorm somnul de veci, după o viață de luptă, marii eroi ai luptei de eliberare națională din Transilvania, în frunte cu Avram Iancu, Ioan Buteanu și Simion Groza.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane

La poalele Cetății se găsește Castelul Magna Curia, astăzi Muzeul Civilizației Dacice și Romane, unde turiștii pot vedea exponate ce acoperă un amplu arc peste timp: de la epoca de piatră până în zilele noastre. Este o elegantă clădire în stil baroc care a fost, o vreme, reședința principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen.

Muzeul Satului Hațegan

Muzeul este reprezentat de o gospodărie hațegană tipică, o casă bătrânească restaurată, piese reprezentând fierăritul local, unelte agricole și ceramică, piese de port, țesături, mobilier, cărți și docimente vechi, fotografie etnografică, monede și bancnote, obiecte din gospodării domnești, unele de origine austro-ungară, pietre de moară, fosile și un frumos sarcofag roman, lucruri mici cu poveste.

bottom of page