MEȘTERI POPULARI

kissclipart-uncinetto-disegni-clipart-cr
REDESCOPERA
IMG-20191101-WA0020.jpg

Dorel Banciu

Meșter dogar din Dobroț

 

   Țara Zarandului este o zonă etnografică cu o bogată tradiție arhaică. Comuna Totești este cunoscută pentru continuarea practicării vechilor meșteșuguri și îndeletniciri. În satul Dobroț, unul dintre ultimii păstrători ai tradiției dogăritului este meșterul popular Dorel Banciu. Iată cum se prezintă: „Meșteșugul l-am moștenit de la bunicul și tatăl meu. Produc următoarele vase de lemn: bute pentru varză, berbință pentru brânză, găletușe pentru castraveți, butoi pentru vin, butoiaș pentru rachiu, ghiob pentru unt și ciubere”. Vă îndemnăm să-l vizitați pentru a vedea la fața locului procesul de producție și pentru a achiziționa materiale de calitate, făcute cu multă pasiune și trudă.

Adresă: Sat Dobroț, nr.29, com. Tomești, jud. Hunedoara

Contact: +40 728 865 770

Cornel Costică Cioară

Meșter Dogar din Lunca Streiului

   Cum devine trunchiul de lemn un butoi frumos lăcuit, rotofei și prins bine în chingi lucioase de fier? Nu e lucru simplu, e un meșteșug vechi care cere răbdare, pricepere și dragoste pentru lemn și arta populară. În satul Plopi din Lunca Streiului, comuna Bretea Română, această îndeletnicire este continuată de meșterul dogar Cornel Costică Cioară. Se prezintă simplu, în câteva cuvinte: „Meșteșugul l-am dobândit de la tatăl meu. De la vârsta de 13 ani am început și m-am perfecționat în ani de zile. Produsele mele sunt făcute 90% manual cu multă îndemânare și măiestrie. Confecționez butoaie din esență de stejar, salcâm, prun, dud ( frăgar) sau din alte esențe la cerința clientului. Mai fac și găleți de stejar, putini de brânză, badie (urdoi) sau căzi pentru murături și vozuri pentru prune.” Fă o vizită meșterului să vezi cum se unesc doagele în îmbrățișarea pecetluită de puterea unui legământ de fier și du cu tine acasă un obiect frumos, lucrat cu multă dăruire.

www.facebook.com/cornel.cioara.73

Adresă: Sat Plopi, Comuna Bretea Română

Contact: +40 769 174 524

Radu Fachin

Meșter lemnar

   Știi cum arată un joc de cultivat răbdarea? Ai vrea să ai un calendar pe viață? Punem pariu că ai dori să afli cum pot 14 cuie să stea pe un cui fără să cadă! Poți avea toate acestea și poți afla încă mai mult de atât de la un tânăr meșter lemnar din Deva. Cu un talent înnăscut și cu o minte iscusită și curioasă, Radu Fachin reușește să îmbrace în lemn cele mai creative și inedite idei. În Lemnăria lui Radu, bucăți de lemn reciclat își găsesc o menire nouă și capătă iarăși o viață. Aici vei găsi căsuțe tradiționale în miniatură, obiecte de birou, tocătoare personalizate, diverse decorațiuni și jocuri de socializare, logică sau îndemânare, toate sculptate în lemn. Foarte simplu și succint, meșterul își descrie obiectele create astfel: „Cadouri personalizate, realizate cu drag din lemn reciclat”. Izvorul creativ al lui Radu Fachin este inepuizabil, mereu surprinzându-ne cu ceva nemaipomenit. Fă-i o vizită și poți fi sigur că vei găsi și tu ceva interesant de dus acasă.

www.lemnarialuiradu.ro

Adresă: Deva, Str. Mihai Eminescu, nr.14, Jud. Hunedoara

Contact: +40 735 966 509, lemnarialuiradu@gmail.com

1 / 1

Please reload