top of page

 MUZEUL CIVILIZATIEI DACICE SI ROMANE DIN DEVA

VIZITEAZĂ

  Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, înființat în anul 1880, funcţionează începând cu anul 1938 în Palatul Magna Curia, situat la poalele Cetății Deva. Prima fază de construcție nu se cunoaște cu exactitate, dar se presupune că exista deja la sfârșitul secolului al XV-lea. În anul 1608, domeniul ajunge în posesia familiei lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei, de care se leagă o fază importantă de extindere și modernizare a construcției. Remarcabilă este evoluția estetică a clădirii în secolul al XVIII-lea, când primește caracteristici stilistice baroce târzii, în urma lucrărilor comandate de guvernatorul Transilvaniei, Ioan Haller. Inventarul din 1756, de la sfârșitul lucrărilor de refacere, vorbește despre o clădire cu două niveluri de locuit, cu patru bastioane de colț, sală de audiențe, sufragerie mare cu balcon, camere destinate oaspeților etc., înconjurată de trei grădini și fântâni decorate cu sculpturi. Una dintre cele mai frumoase piese de interior este șemineul din sala festivă, pe care apar blazoanele de alianță ale familiilor Haller și Daniel (lebăda cu gâtul săgetat, blazonul Sofiei Daniel și leii, blazonul familiei Haller).

  Muzeul are atât expoziții permanente, cât și temporare, în spatele clădirii Magna Curia aflându-se un Lapidarium, care găzduiește piese, în majoritate de epocă romană, expuse tematic.

  Totodată, instituția administrează și următoarele puncte de lucru din teritoriu: Muzeul de Arheologie Sarmizegetusa cu situl orașului roman, Muzeul de Etnografie și Artă populară Orăștie, Muzeul de Istorie locală și Etnografie Brad, Complexul memorial „Aurel Vlaicu”, Casa-muzeu „Avram Iancu”, Complexul de monumente de la Țebea.

Program de vizitare:
Marți – Duminică: 10:00 – 18:00

Preț bilet: 
10 lei – adulți 
2 lei – copii, studenți și pensionari

 ADRESA:

B-dul 1 Decembrie Nr. 39, DEVA, Jud. Hunedoara

Tel: 0254 216 750

Email: muzeucdr.deva@gmail.com

www.mcdr.ro

Untitled_Panorama3
DSC_1012
DSC_1019
DSC_1049
DSC_1064
bottom of page