top of page

TRASEU HUNEDOARA - VÂRFUL RUSCA

INFORMEAZA-TE
judetul hunedoara

Traseu: Centrul de Informare Turistică Hunedoara – Castelul Corvinilor – Tăul Teliucului – Barajul Cinciș – Pensiunea Panorama Ghelari – Casa Muzeu Drăgan Muntean Poienița Voinii – Bunila – Vadu Dobrii – Poiana Crivina – Vârful Rusca.

 

Masiv Montan: Poiana Ruscă.

 

Marcaj: Bandă verticală roșie pe fond alb.

 

Caracteristici: Lungime: 58 km; Diferenţa de nivel: 1300 m.

 

Timp de parcurs: 14 – 15 ore.

 

Sezonalitate: Este un traseu ce se poate parcurge tot timpul anului.

 

Grad de dificultate: Mediu.

 

Nivel de echipare: Echipament de drumeţie.

 

          Prezentare: Este un traseu turistic care traversează masivul de la E către zona centrală, urmărind parțial Valea Cernei, parte din Ținutul Pădurenilor și obiectivele turistice din vecinătatea acestora, urcând în final pe Vârful Rusca - 1355 m, al doilea vârf ca înălțime din masiv.

Traseul pornește, împreună cu traseele bandă albastră și bandă galbenă, de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Hunedoara situat pe Bld. Libertatii nr. 9 și se îndreaptă către vest până la Râul Cerna (Cerna Hunedoreană). Traseul parcurge strada riverană din vecinătatea fostului combinat siderurgic, în amonte, până la primul pod peste care trece și se îndreaptă spre Castelul Corvinilor (Huniazilor). De la castel traseul urmărește în aval Pârâul Zlaști și iasă în DJ 687E urmărind în amonte Valea Cernei. După ieșirea din oraș traseul trece prin Teliucul Mic, pe sub Viaductul Teliucul Mic și pe lângă Tăul Teliucului, care nu este altceva decât o zonă minieră inundată de apele Cernei, aflat pe partea stângă, la intrarea în localitatea Teliucu Inferior. Traseul traverseaza localitatea și la prima bifurcație lasă spre stânga DJ 687D și totodata traseul marcat cu bandă albastră spre Lacul Cincis, urmând înainte DJ 687E spre Barajul Lacului Cinciș din amonte de localitatea Teliucu Superior. Traseul nostru lasă spre dreapta traseul marcat cu bandă galbenă ce urcă pe Valea Govăjdia, și urcă spre Ghelari, oferind o perspectivă de pe versantul stâng asupra Lacului Cinciș. După traversarea Cătunului Mănăstirea, traseul ajunge în Ghelari, trece pe lângă Catedrala Ortodoxa și pe lângă Centrul Local de Informare Turstică și, după iesirea din localitate, ajunge la Observatorul de lângă Pensiunea Panorama, punct de belvedere atât asupra zonei cât și a M-tilor Retezat, Parâng, Șureanu și Metaliferi. Traseul continuă pe drumul de creasta prin Ținutul Pădurenilor, trecând prin localitatea Ruda, pe lângă Casa Muzeu Drăgan Muntean din Poienița Voinii, iar după depășirea localității Bunila trece prin vecinatatea Vârful Muncelu - 1140 m, spre Vadu Dobrii. După traversarea localității traseul nostru ajunge la o bifurcație de drumuri: - spre N (dreapta) drumul spre localitatea Poiana Răchițelii, din care se bifurcă spre NE drumul pe Valea Runcului spre localitatea Govăjdia prin Runcu Mare. De pe acest drum vine traseul marcat cu bandă galbenă; - spre S drumul spre localitatea Lunca Cernii prin Meria, din care se bifurcă spre SE drumul pe Valea Bâlii ce coboară în Hășdău; - spre V drumul spre Poiana Mânjilă prin Poiana Crivina, din care se bifurcă spre NV drumul ce coboară pe Valea Bătrâna spre Dobra prin Roșcani. Pe acest drum se îndreaptă traseul marcat cu bandă galbenă. Traseul nostru urmează spre V drumul prin Lunca Vadului, lasă în dreapta DC 135, trece cumpăna apelor și coboară spre Poiana Crivina, până la o bifurcație de drumuri.

          Din acest punct pornește spre stânga un drum forestier de cca 9 km, spre Gura Bordului, care reprezintă totodată un traseu de legatură, nemarcat, cu traseul bandă albastră pe fond alb ce urcă pe Valea Cernei și trece spre Rusca Montană.

Traseul nostru urmează drumul din dreapta spre Poiana Crivina, iar după câteva sute de metrii, la prima conflunță, urmează drumul spre stânga, cca 2 km, până la următoarea confluență. Din acest punct traseul părăsește firul văiilor și urcă spre SV pe un drum forestier perpendicular pe versant. La un moment dat traseul nostru lasă spre dreapta drumul forestier și urmează spre stânga un drum montan până ce prinde creasta principală și iasă din padure. De aici traseul trece pe partea sudică a crestei și urmează o curbă de nivel până la o obârșie de vale unde gasim ca sursă de apă un izvor. Din acest punct traseul urmează spre N drumul ce urcă pînă în zona plata a Vîrfului Rusca - 1355 m, punct de belvedere asupra masivului.

          Aici traseul se unește cu traseul vechi, bandă rosie pe fond alb ce vine din V, pe creasta principală, dinspre Vârful Padeș (1374 m), cel mai înalt vârf din masiv.

bottom of page