top of page

TRASEU HUNEDOARA - DOBRA

INFORMEAZA-TE
judetul hunedoara

Traseu: Centrul de Informare Turistică Hunedoara – Castelul Corvinilor – Tăul Teliucului – Barajul Cinciș – Centrala hidroelectrică Cățănaș – Furnalul Govăjdia – Crăciuneasa – Cerișor – Lelese – Runcu Mare – Vadu Dobrii – Roșcani – Dobra.

 

Masiv Montan: Poiana Ruscă.

 

Marcaj: Bandă verticală galbenă pe fond alb.

 

Caracteristici: Lungime: 103 km; Diferenţa de nivel: 1100 m.

 

Timp de parcurs: 22 – 24 ore.

 

Sezonalitate: Este un traseu ce se poate parcurge tot timpul anului.

 

Grad de dificultate: Mediu.

 

Nivel de echipare: Echipament de drumeţie.

 

          Prezentare: Este un traseu turistic care traversează masivul de la E la V până în zona centrală, apoi din zona centrală spre N, urmărind Valea Cernei, Valea Govăjdiei, parte din Ținutul Pădurenilor și Valea Bătrâna, precum și obiectivele turistice din vecinătatea acestora, făcând legătura între localitățile Hunedoara și Dobra.

Traseul pornește împreună cu traseele bandă roșie și bandă albastră, de la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică din Hunedoara situat pe Bld. Libertății nr. 9 și se îndreaptă către vest până la Râul Cerna (Cerna Hunedoreaă). Traseul parcurge strada riverană din vecinătatea fostului combinat siderurgic, în amonte, până la primul pod peste care trece și se îndreaptă spre Castelul Corvinilor (Huniazilor). De la castel traseul urmărește în aval Pârâul Zlaști și iasă în DJ 687E urmărind în amonte Valea Cernei. După ieșirea din oraș traseul trece prin Teliucul Mic, pe sub Viaductul Teliucul Mic și pe lângă Tăul Teliucului, care nu este altceva decât o zonă minieră inundată de apele Cernei, aflat pe partea stângă, la intrarea în localitatea Teliucu Inferior. Traseul traverseaza localitatea și la prima bifurcație lasă spre stânga DJ 687D și totodata traseul marcat cu bandă albastră spre Lacul Cincis, urmând înainte DJ 687E spre Barajul Lacului Cinciș din amonte de localitatea Teliucu Superior. De aici traseul urmează spre dreapta Valea Govăjdia, trece prin cătunele Plosca, Frontul 2, pe sub Viaductul Frontu 2, pe lângă Situl centralei hidroelectrice de la Căţănaş și pe sub Stâncile de la Tulea ajungând la Furnalul de la Govăjdia.

        Din acest punct o variantă scurtată, nemarcată a traseului urmărește spre dreapta pe DC 117 Valea Runcului până la bifurcația cu drumul ce coboară din localitatea Lelese.

        Traseul nostru, lasă spre dreapta Valea Runcului care urcă în Vadu Dobrii și urcă pe Valea Nădrab până la fosta Halta Nădrab. Aici lasă spre stânga drumul care urcă în Ghelari pe Valea Rătișoara și continuă spre dreapta până la Crăciuneasa. De aici traseul urcă pe lângă Cariera Crăciuneasa spre localitatea Cerișor, punct de belvedere asupra M-ților Poiana Ruscă (și nu numai), străbate parte din Ținutul Pădurenilor parcurgând drumul de creasta dintre localitățile Cerișor și Lelese după care coboară în Valea Runcului. De aici pe DC 117 prin localitatea Runcu Mare traseul parcurge în amonte Valea Runcului spre Vadu Dobrii. Înainte de intrarea în localitate traseul nostru ajunge la bifurcația cu drumul spre (dreapta) localitatea Muncelu Mic prin Poiana Răchițelii. În partea de V a localității Vadu Dobrii, traseul ajunge la o bifurcație de drumuri: - spre E drumul, care traversează localitatea, spre Ghelari prin Bunila. De pe acest drum vine traseul marcat cu bandă roșie; - spre S drumul spre localitatea Lunca Cernii prin Meria, din care se bifurcă spre SE drumul pe Valea Bâlii ce coboară în Hășdău; - spre V drumul spre Poiana Mânjilă prin Poiana Crivina, din care se bifurcă spre NV drumul ce coboară pe Valea Bătrâna spre Dobra prin Roșcani. Traseul bandă roșie urmează drumul spre V, iar traseul nostru se orientează spre NV pe DC 135 pe Valea Bătrâna. La un moment dat lasă spre stânga drumul ce urcă în localitatea Bătrâna și ajunge în DJ 688. Traseul coboară în continuare pe Valea Dobrii până în localitatea Roșcani, iar apoi spre localitatea Dobra, ieșind în cele din urma în DN 68A.

bottom of page