
STATIUNEA GEOAGIU-BAI


VIZITEAZĂ
Alături de Băile Felix, Buziaş şi Herculane, staţiunea Geoagiu-Băi se bucură de privilegiul inalienabil de a reprezenta una dintre cele mai vechi exploatări balneare de pe teritoriul ţării, datând din perioada colonizării romane. Staţiunea este situată la o altitudine de 350 m, într-o zonă de un impresionant zbucium geologic care explică formarea izvoarelor mezotermale. Aici predomină un climat reconfortant, tonic, cu variaţii mici de temperatură, ierni blânde, veri placute cu temperatura medie de 20° C, anual se înregistrează peste 100 de zile însorite. Calitaţile curative ale apelor minerale sunt cunoscute încă din perioada dacică, acestea dând şi denumirea localităţii Germisara. După colonizare, romanii au amenajat termele, captând izvoarele prin tuburi de teracotă. Utilizarea apelor a devenit sistematică mai ales la începutul secolului XX, când au fost amenajate primele unităţi balneare.
Din cele 8 izvoare 3 se află pe aleea ce conduce spre zonele de agrement, astfel se poate beneficia de mişcare, sport, relaxare, dar în acelaşi timp şi de proprietăţile terapeutice ale apei necesare pentru hidratare de la aceste izvoare. Apa izvoarelor de la Geoagiu Băi, este calcaroasă, termală şi feruginoasă cu o temperatură de 33 grade Celsius, făcând parte din rândul apelor oligometalice mezotermale. Din analizele efectuate de Institutul Central de Balneologie și Fizioterapie, rezultă că, apele minerale de aici sunt slab radioactive, ceea ce le mărește și mai mult valoarea terapeutică. Prin proprietatile lor, sunt indicate atât în cura internă cât şi sub formă de băi pentru afecţiuni reumatismale, paralizii, etc. namolul feruginos ce se găseşte aici este întrebuinţat în scop terapeutic. În cura externă se tratează afecţiuni reumatismale degenerative, inflamatorii, afecţiuni ale sistemului nervos periferic, afecţiuni asociate – boli dermatologice, nevroze astenice, etc. În cura internă se mai tratează şi afecţiuni gastrice, ulcer, afecţiuni cronice, hapatobiliare, colite, afecţiuni ale aparatului renal, afecţiuni asociate – endocrine, de nutriţie, metabolice.
Pe lângă proprietățile terapeutice ale izvoarelor minerale, stațiunea dispune și de nămol vegeto-mineral existent în terenul din imediata apropiere a Băilor Daco Romane. Acest nămol a luat naștere prin procese fizico-chimice și biologice, din amestecul unor particule fine anorganice și organice, mai ales plante, cu apă termală și carbogazoasă. Namolul terapeutic de la Geoagiu-Băi, este indicat în tratamentul stărilor preartrozice (tratament profilactic în profesiuni cu risc artrozic), reumatism degenerativ – artroze ale coloanei şi articulaţiilor periferice (in afara perioadelor de reactivare clinico-biologică), reumatism abarticular, periartrite (in afara perioadelor active) stari alergice dupa reumatism poliarticular acut sau prin infecţii de focar în fazele de stabilizare clinico-biologică, sechele musculo-articulare şi nervoase periferice dupa traumatisme, afectiuni dermatologice (eczeme cronice, psoriazis).
Ofertele hotelurilor și pensiunilor din Geoagiu îndeplinesc și cele mai riguroase cerințe, turiștii având la dispoziție o gamă largă de servicii de cazare, masă și pachete de tratament și relaxare. Climatul acestei zone este unul prietenos, tonic, cu variații ușoare de temperatură, iernile fiind foarte blânde iar verile foarte plăcute. Așadar, indiferent de anotimp, aici poți petrece un sejur reconfortant atât pentru trup cât și pentru spirit.
Cocheta și micuța stațiune oferă mai multe posibilități de petrecere a timpului liber, pe teritoriul său aflându-se vestigiile complexului de băi termale Thermae Germisara și Capela Romanică, cunoscută și ca Rotonda de la Geoagiu, veche biserică de piatră datând din sec. XI-XII. Cascada Clocota reprezintă principala atracție naturală în zonă, oferind un spectacol deosebit al căderii de apă.
O sursa de atracţie importantă a staţiunii pe timp de vară este Complexul turistic Băile Daco Romane, ce include 4 bazine cu apă termală, dintre care unul olimpic, de 50 de metri lungime, unul dotat cu trambulină pentru sărituri și unul potrivit pentru copii. În complex veți găsi și 4 terase amenajate cu 1500 de șezlonguri pentru plajă, un loc de joacă pentru cei mici, dușuri și vestiare.
CNIPT GEOAGIU BĂI
ADRESA:
Strada Vilelor, Geoagiu-Băi 335450, jud. Hunedoara
CONTACT:
+40 254 249 220





