
BISERICI SI MANASTIRI


VIZITEAZĂ

Mănăstirea Prislop
Deşi este în Transilvania, Mănăstirea Prislop a fost construită în stilul mănăstirilor din Ţara Românească. Cum de s-a întâmplat acest lucru? Se spune că Domniţa Zamfira, fiica unui domnitor al Ţării Româneşti, fiind foarte bolnavă, a venit la mănăstire. Aici a băut din apa unui izvor şi s-a însănătoşit. Drept mulţumire a reconstruit mănăstirea şi a rămas aici tot restul vieţii.

Biserica de lemn din Boz
Lăcașul de cult a fost ridicat în secolul XVIII, în anul 1701. Are hramul „Sfântul Gheorghe” și figurează pe lista monumentelor istorice, cod LMI HD-II-m-B-03261. Inițial, biserica existentă a fost mai mică. De-a lungul timpului, între 1791 și 1868, a trecut prin mai multe modificări, fiind consolidată clopotnița, pereții repictați, nava amplificată.

Mânăstirea Crișan
Denumită în decursul istoriei Mânăstirea „Vaca”, după numele satului din apropiere în care s-a născut căpitanul Gheorghe Crișan, unul dintre cei trei eroi ai răscoalei țărănești din anul 1784, condusă de Horea, Cloșca și Crișan, acest așezământ monahal ortodox a fost ctitorit în cea de a doua jumătate a secolului al XVI-lea prin dragostea și jertfele românilor ortodocși din satele „Vaca” (numit din anul 1930 satul „Crișan”) și Ribița.

Rotonda de la Geoagiu
Cea mai veche biserică de piatră din România! Acest lucru îl ştiu doar istoricii şi câţiva pasionaţi de istoria Evului Mediu, fiind singurul edificiu de acest tip care s-a păstrat de când a fost ridicat şi până acum într-o formă extrem de apropiată de cea originală, de la fundaţie până la acoperiş, cu doar câteva modificări efectuate pe parcursul veacurilor.