top of page

BISERICA ''SFANTUL NICOLAE''DIN DENSUS

VIZITEAZĂ

  Biserica din Densuș este o construcție atât de fascinantă și misterioasă încât a devenit subiectul a numeroase legende, interpretări și povești interesante. Atât originea, cât și data construcției bisericii sunt controversate. Unii cred că a fost, la început, un templu păgân, probabil roman, dedicat zeului Marte, care a fost transformat mai târziu în biserică. Alții susțin că biserica ar fi fost ridicată de goți sau că era în Antichitate mausoleul generalului roman Longinus Maximus, a cărui soție a descoperit religia creștină și a amenajat în locul mausoleului prima biserică de la nord de Dunăre. Alți specialiști susțin că nu este altceva decât o construcție medievală, dar în ale cărei ziduri s-au folosit elemente de piatră din fosta capitală a Daciei de după cucerirea romană.

  Nucleul bisericii este turnul pătrat construit din pietre funerare romane, în jurul căruia s-au construit celelalte încăperi în diverse perioade istorice

  Interiorul bisericii este la fel de impresionant ca și exteriorul. Din vechiul înveliș de pictură se păstrează icoana de hram de la intrare și cele de pe stâlpi – Sf. Mariana, Sf. Bartolomeu și Sf. Treime. Aceasta din urmă este foarte interesantă deoarece îl înfățișează pe Iisus Hristos îmbrăcat în cămașă tradițională românească.

  Ajungem la acest edificiu dacă, pornind din orașul Hațeg către Caransebeș, după un parcurs de șapte kilometri, în centrul satului Totești o cotim la dreapta către comuna Densuș. Încă înainte de a ajunge în satul care a dat numele comunei, zărim construcția de piatră ce domină, de pe o colină, întreaga așezare. Din centrul comunei Densuș, un panou ne arată, spre dreapta, strada către faimosul monument.

PROGRAM DE VIZITARE: 
Luni – Duminică: 09:00 – 18:00

 ADRESA:

Localitatea Densuș 337205, Jud. Hunedoara

SEB_8634
DSC_3280
SEB_8621
_DSC0139
densus
bottom of page